Üdvözöllek az izbégi Park-Tábor honlapján!
Volt táborépítők, táborlakók véleményét, emlékeit várom a
park-tabor@freemail.hu címre.

A kezdetek...

 
A Park-Tábor létrehozásának gondolata 1969-ben fogant.

Az alapötlet kitalálója Déri György, akinek nevéhez fűződik a kivitelezés és 30 éven keresztül a tábori gondnoki cím, valamint a tábor fejlesztése, ápolása, üzemeltetése is.

És aki (nem is olyan mellesleg :-)) az én apukám.

Előzmények: a Nomád táborozás

Vegyes képtár

A tábor rövid történetét a Pethő Németh Erika által írt "Izbégi füzetek" 3. része, az Izbégi Általános Iskola 100 éves évfordulója alkalmából 2002-ben megjelent könyv alapján foglaltam össze:

"1969-ben pedig nagyszabású tervbe kezdett az iskola. Déri György ötletére a Bükkös-patak mellett, az iskola alatt lévő fás, bokros, mintegy kétholdnyi területen parktábort alakítottak ki. Mellette a munka zömét kollégája, Vígh Oszkár végezte. Természetesen ott volt a többi kolléga is, de leginkább a gyerekek és a szülők. No és a Kocsigyár. Az ő közreműködésükkel jutott el a víz és a villany a tábor területére. Végül a munka eredménye egy igazán hangulatos, jól felszerelt tábor lett.

 
Az ide üdülni jövő gyerekek a következő helyiségeket vehették igénybe: 4 db 12 személyes faház, 1-1 konyha és étkező, 2 parancsnoki szoba, 1 elsősegélyhely, 1-1 fiú és leány WC. Az elkészült, hangulatos, bokrokkal, fákkal teli új szárny színesebbé tette az iskola életét is. Ettől kezdve itt tartották az úttörőavatásokat és az iskola szabadtéri rendezvényeit."

"...Ekkor kezdődött meg a PARKTÁBOR sikeres élete is. Déri György még 1969-ben felvette a kapcsolatot Siemianovice lengyel város Harcer szervezetével és gyümölcsöző kapcsolatot épített ki a lengyel diákokkal és tanárokkal. Évente mintegy 60-70 lengyel fiatal tölthette Izbégen a táborban a nyarat és ismerkedhetett meg Magyarországgal és a fővárossal. Cserébe a lengyelek is fogadtak izbégi gyerekeket táborozni. A testvérbarátság eredménye volt, hogy az iskola úttörőcsapata 1973. március 15-én felvette Bem József nevét. (...)

 
A lengyelek mellett a tábor fogadott még vendégeket az NDK-ból és Franciaországból is. De jöttek ide úttörők az ország legkülönbözőbb részeiről /Alföld, Észak-Magyarország/. Az iskola romantikus, festői környezetben fekvő tábora évente 600-700 gyermek nyarát tette széppé és élménydússá.

A tábor nyáron helyet adott a város napközis táborának, illetve 1971-től tizenöt éven át az általános iskolások számára rendezett Olvasó- és Képzőművészeti tábornak is. A hangulatos és eredményes tíz napos tábor lelkes irányítói, segítői az iskola tanárai, tanítónői: Budai Judit, Déri György, Déri Györgyné, Koczó Györgyné, Pozsonyi Pálné, Rétei Lajosné, Steffler Ildikó. Mellettük ott vannak a városi Gyermekkönyvtár könyvtárosai és a Szentendrén élő képzőművészek.

 
A táborozás eredménye volt sok szép képzőművészeti kiállítás, egy a táborozók által írt és rajzolt könyv: Szentendrei Minimesék /1979/, a Szeredi Mária gyermekkönyvtáros által vezetett irodalmi színpad: Karinthy Frigyes Színpad, amely 1981-ben Pécsen I. helyezést kapott."

"A táborban készített anyagból aztán évről évre nagy sikerű kiállítást rendeztek a Pest Megyei Könyvtárban, ahol a szülők és a város többi iskolájának tanárai és diákjai is élvezettel csodálhatták meg az izbégi gyerekek szép munkáit.
Az igazgató (Haness László; dvera) külön figyelemmel követte és nagy szeretettel támogatta a Parktábor színes nyári programját, amely az olcsó diáktáborozást is szolgálta. Az évekkel ezelőtt itt elkezdett Olvasó- és Képzőművészeti Tábor vezetését Déri Györgytől 1991-ben Páljános Ervinné Schindler Erika tanítónő vette át, aki évekkel azelőtt még mint diák vett részt a vidám táborozásokon. Ügyesen rajzolt és szépen énekelt. Ő most az alsó tagozatos gyerekek számára biztosította a lehetőséget, hogy ebben az ideális környezetben megismerkedhessenek az ősi kézműves technikákkal, a természetes anyagokkal, a népi díszítőművészettel. A gyerekek persze emellett meséket olvastak és hallgattak. És írtak! A környezetük, a tábor melletti Bükkös-patak és a közeli Kőhegy ihlette meg őket."

"Az egykor gyönyörű tábor, amely az elmúlt évtizedekben az izbégiek társadalmi összefogásával született, a kezdetektől Szentendre város kezelésében állt. 1992-ben ugyan átkerült az iskola gazdálkodásába, a fenntartáshoz azonban az iskola anyagi támogatást nem kapott. A tábornak önfenntartó alrendszerként kellett volna működni. A tábor azonban az évek folyamán folyamatosan amortizálódott. A korszerű, komfortos igényeket már nem tudta kielégíteni. Az iskola a korszerűsítést saját erőből nem tudta megoldani. Ezért az igazgató szükségesnek tartotta az Izbégi Parktábor átgondolt fejlesztésének megtervezését, folyamatos megvalósítását önkormányzati támogatással."

"A legfájóbb gondot mégis az egykor annyi lelkesedéssel, áldozatvállalással és társadalmi összefogással felépített hangulatos Parktábor pusztulása okozza. 1992-ben a tábort az önkormányzat ugyan visszaadta az iskolának, de jogi értelemben még 1996-ban sem tisztázódott a helyzete. A fenntartás költségeire az iskola nem kapott pénzt a költségvetésébe. S miután évek óta gondos gazda nélkül állt, az őrizetlen, gondozatlan, elhanyagolt park egyre pusztult. A táborba "illetéktelen" látogatók jártak be. A "randalírozó fiatalok a rombolás puszta élvezetéért törik-zúzzák, ami még épen van." (Szentendre és Vidéke, 2001. VIII. 31.) S miután az iskola a Parktábort továbbra is az intézmény szerves, integráns részének tekintette, szerette volna azt pedagógiai célokra használni. Folyamatos felújítással, fejlesztéssel, korszerűsítéssel szerette volna visszavarázsolni azt a hangulatot, amelyet ott több mint 30 évvel korábban a megalkotók megteremtettek. Így felújítva, a tábor lehetőséget adna a környezetvédelmi oktatásra, a szabadidő hasznos eltöltésére. A Parktábor a diáktáborozás, az ifjúsági turizmus bázisa lehetne újra. Megint jöhetnének ide diákok az ország különböző részéről, sőt a nyitottá váló Európa különböző helyeiről is. Ezzel Szentendre is növelhetné hírnevét.
Úgy tűnik az utóbbi időben a város támogatásával és vállalkozók bevonásával megoldódni látszik a helyzet."

Látogatóim száma 2004.04.29 óta:

számláló